Fietsen helpt tegen hoofdpijn
De motoriek van de patiënten verbeterde zelfs in die mate, dat dit vergelijkbaar was met het effect van medicatie. En nog beter: waar medicijnen er alleen voor zorgen dat je minder last hebt van bepaalde symptomen, zorgt het fietsen ervoor dat sommige symptomen zelfs helemaal uitblijven. Hoofdonderzoeker Bas Bloem trekt deze vergelijking: "Een pijnstiller helpt tegen hoofdpijn, het fietsen zorgt er ook voor dat je minder vaak hoofdpijn krijgt."
Niet meer kunnen lopen
Parkinson is een ziekte die gekenmerkt wordt door stijfheid, traagheid en trillen. Bij sommige mensen is de aandoening zo ernstig, dat ze niet meer kunnen lopen.
Soms is er één ding dat die patiënten wél kunnen: fietsen. Hoogleraar Bas Bloem ontdekte dat in 2010. Zelfs de New York Times schreef erover: een man die al tien jaar leed aan de ziekte van Parkinson en niet meer kon lopen, vertelde hem toen droogjes: "Gisteren heb ik nog 10 kilometer gefietst."
Bloem vond dit erg onwaarschijnlijk, maar was even later met stomheid geslagen toen hij zag hoe de man doodleuk een rondje over het parkeerterrein maakte. "Die beelden zijn miljoenen keren bekeken."
De wetenschapper wilde weten of intensief bewegen, zoals fietsen, mensen met parkinson ook kon helpen. Hij deelde een groep patiënten in twee en gaf ze verschillende opdrachten.
Stevig fietsen
De ene groep kreeg alleen rek- en strekoefeningen. De andere groep kreeg een hometrainer in huis waarop deelnemers minstens drie keer per week gedurende 30-45 minuten stevig moesten fietsen.
De hometrainer was ook nog voorzien van een game die moest ervoor zorgen dat het fietsen leuk en uitdagend bleef. De fietsers konden bijvoorbeeld tegen een eerdere prestatie van zichzelf racen of tegen een groepje andere fietsers.
Beter in evenwicht
De resultaten? De fietsende patiënten hadden een significant betere conditie dan de groep die alleen rek- en strekoefeningen deed. Ook was de motoriek significant beter. Qua omvang was het effect zelfs te vergelijken is met dat van gebruikelijke medicatie. "Mensen bewogen beter en bleven beter in evenwicht", zegt hoofdonderzoeker Bas Bloem. "Het aardige is: mensen hadden in ons onderzoek al iets minder medicijnen nodig."
Bloem vindt het een mooi gegeven dat zo'n hometrainer in principe door iedereen kan worden aangeschaft. "Formeel maakt het niet uit wat je doet, zolang je hartslag maar omhoog gaat en je ervan gaat hijgen. Een hometrainer vonden we uitermate geschikt, omdat je dit veilig thuis kunt doen."
De hoogleraar denkt alvast na over een vervolgonderzoek. "Bij mensen met parkinson kunnen we nu gaan kijken of fietsen ook in staat is de ziekte af te remmen."
Bron: RTL Nieuws