7 meest gestelde vragen over de VeloPlus rolstoelfiets

De VeloPlus is een rolstoelfiets van Van Raam. Lees in dit artikel de 7 meest gestelde vragen met antwoorden over de VeloPlus.

VeloPlus rolstoelfiets

1. Wat voor een rolstoelfiets is de VeloPlus?

De VeloPlus is een rolstoelfiets waarop mensen in hun eigen handbewogen rolstoel vervoerd kunnen worden. Hierdoor is er geen transfer nodig tussen de rolstoel en fiets en heeft de rolstoelgebruiker altijd zijn eigen rolstoel bij zich. De VeloPlus rolstoelfiets heeft een modern design en heeft tevens unieke rij-eigenschappen. De breed geplaatste en de extra meesturende voorwielen zorgen voor een verkorte draaicirkel en stabiliteit.

2. Hoe plaats je de rolstoel op het plateau?

De rolstoel met passagier kan gemakkelijk op het kantelbare plateau gereden worden zonder tilhulp of grote krachtinspanning. De rolstoel wordt vervolgens vastgezet met de rolstoelvergrendeling; bestaande uit een aantal fixeerhaken en een veiligheidsriem. Het is ook mogelijk om de VeloPlus rolstoelfiets met een liersysteem uit te laten voeren. In plaats van dat de bestuurder met zijn of haar eigen kracht de rolstoelgebruiker inclusief rolstoel de fiets op- of afduwt, neemt de elektrische lier dit over.
 
Bekijk in het artikel met video ‘Rolstoel op Van Raam VeloPlus rolstoelfiets plaatsen’ hoe je de rolstoel op het plateau vastzet.

3. Kan een elektrische rolstoel worden vervoerd op de VeloPlus?

Een elektrische rolstoel is vaak te zwaar of te breed om op de VeloPlus rolstoelfiets te worden vervoerd. Daarom adviseren wij om alleen handbewogen rolstoelen op de VeloPlus te vervoeren. De VeloPlus is standaard namelijk geschikt voor een passagier inclusief rolstoel tot max. 140 kg. De rolstoel mag maximaal 74 cm breed zijn. Door deze specificaties zijn handbewogen rolstoelen beter geschikt voor vervoer op de VeloPlus rolstoelfiets. Wanneer een elektrische rolstoel wel aan deze eisen voldoet, dan kan die vervoerd worden op de VeloPlus. Het is wel belangrijk om te kijken of het gewicht goed op het plateau verdeeld wordt. Het zwaartepunt ligt bij een elektrische rolstoel namelijk vaak anders dan bij een handbewogen rolstoel. Optioneel kan de VeloPlus met een versterkte voorzijde worden uitgevoerd (passagier inclusief rolstoel tot max. 200 kg). Twijfel je of jouw elektrische rolstoel op de VeloPlus vervoerd kan worden? 

4. Kan de VeloPlus worden uitgevoerd met elektromotor?

Het is optioneel mogelijk om de VeloPlus rolstoelfiets met trapondersteuning uit te voeren. Dit maakt het fietsen met de rolstoelfiets nog comfortabeler. Als je voor deze optie kiest, wordt de VeloPlus geleverd met het Silent systeem van Van Raam. Van Raam heeft alle onderdelen van dit systeem speciaal ontwikkeld voor aangepaste fietsen. Fietsen met trapondersteuning worden uitgevoerd als Smart E-bike.

5. Kan de VeloPlus rolstoelfiets makkelijk worden vervoerd?

Dit is afhankelijk van het vervoersmiddel waarmee je de rolstoelfiets wilt vervoeren. Het is wel mogelijk om de VeloPlus met een deelbaar frame uit te laten voeren. Dit maakt het opbergen en vervoeren van de rolstoelfiets gemakkelijker. Het voorste deel van het frame (stuur met oprijplaat en voorwielen) kun je dan afkoppelen van het achterste deel (zadel en achterwiel). Bekijk in het artikel met video ‘Hoe deel ik de Van Raam rolstoelfiets VeloPlus’ hoe je de VeloPlus kunt delen.

6. Wat zijn de populairste opties voor de VeloPlus?

De VeloPlus kun je samenstellen naar je eigen wens door eventuele opties toe te voegen. Dit zijn de populairste opties voor de Van Raam VeloPlus:

  • Trapondersteuning (Smart E-Bike)
  • Elektrisch liersysteem om passagier in rolstoel op de fiets te zetten
  • Extra accupakket voor grotere actieradius
  • Versterkte voorzijde (passagier inclusief rolstoel tot max. 200 kg)

7. Hoeveel kost de Van Raam VeloPlus?

De prijs van de VeloPlus rolstoelfiets hangt af van de verschillende opties en accessoires die je op de fiets wilt. Vraag een offerte van de VeloPlus rolstoelfiets.