6 tips om je driewieler fiets in topconditie te houden

Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je er langdurig van kunt genieten, delen we graag enkele handige tips. Volg deze eenvoudige stappen om o.a. roestvorming, slijtage en andere schade door weersomstandigheden te minimaliseren.

Driewielfiets berging 4

1. Stalling driewieler fiets

Stal je Van Raam fiets altijd op een droge en beschutte plaats, bij voorkeur in een schuur of een afgesloten ruimte. Dit minimaliseert de kans op roestvorming en ander weersgerelateerde schade.

Er zijn ook losse stallingen te koop, speciaal voor aangepaste fietsen. Deze stallingen kunnen overal worden neergezet en beiden zo een oplossing voor mensen met weinig bergruimte.

De stalling wordt in vele gevallen ook nog eens vergoed door de gemeente (WMO).

Kijk voor meer informatie op: Stalling driewielfiets

2. Gebruik een fietshoes

Van Raam adviseert om je fiets binnen te stallen. Als je fiets binnen stallen echt geen optie is en je moet je fiets buiten stallen, dan is het aanschaffen van een fietshoes van Van Raam een verstandige keuze.

Deze speciale hoezen bieden optimale bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je fiets schoon en droog is voordat je de hoes aanbrengt. Deze fietshoezen zijn beschikbaar voor diverse modellen van Van Raam fietsen, waaronder de Easy Rider driewielfiets en de Fun2Go duofiets

Ga naar: Fietshoes Easy Rider of Fietshoes duofiets

Fietshoes Easy Rider driewieler

3. Controleer de bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning van je Van Raam fiets. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bandenspanning van je fiets optimaal is, aangezien te harde of te zachte banden negatieve gevolgen kunnen hebben.

Banden die niet de juiste spanning hebben slijten eerder en zijn sneller lek. Zorg ervoor dat de banden voldoende zijn opgepompt voordat je de fiets stalt om vervorming te voorkomen.

Om de juiste bandenspanning te bepalen, kun je naar de zijkant van de fietsband kijken, waar meestal in zwarte letters of cijfers de minimale en maximale aanbevolen bandenspanning in bar wordt vermeld.

Aangezien de ideale bandenspanning kan variëren per fiets en band, is het raadzaam om het gemiddelde te nemen van de minimale en maximale waarden die op de band zijn aangegeven.

Aantal bar in fietsband

4. Reinig je aangepaste fiets

Voordat je de fiets stalt, is een grondige reiniging belangrijk. Verwijder modder, vuil en eventuele resten van zout of andere schadelijke stoffen. Een schone fiets is minder vatbaar voor corrosie en slijtage.

Het frame van je Van Raam fiets kan met een vochtige doek worden afgenomen. Bij vuile vlekken kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. De wielen maak je schoon met een vochtige borstel met plastic haren (geen staalborstel).

Het zadel, de handvatten en de rugleuning kunnen met milde zeep en water gereinigd worden. Sommige Van Raam (oudere) fietsmodellen hebben stoffering, De stoffering van de zitting is afneembaar en kan gereinigd worden. Je kunt deze tot maximaal 40°C in de wasmachine wassen.

5. Voer regelmatig een onderhoudscontrole uit

Voer regelmatig een grondige controle uit voordat je de fiets voor langere tijd stalt. Controleer op slijtage, verlichting, de werking van remmen en eventuele andere problemen die aandacht vereisen.

Een dergelijke inspectie voorkomt onaangename verrassingen wanneer je de fiets weer in gebruik neemt. Breng je fiets, in geval van storingen of defecten, onmiddellijk naar je Van Raam dealer voor reparatie.

Ook is het noodzakelijk dat je fiets tenminste jaarlijks wordt geïnspecteerd door een dealer om aanspraak te kunnen blijven maken op de garantie. Lees hierover meer in de gebruiksaanwijzing van je Van Raam fiets.

6. Bewaar je accu op de juiste manier

Bij het stallen van je fiets is het van groot belang om je fietsaccu op een koele en droge plek op te laden en te bewaren. Bij voorkeur binnenshuis, maar tenminste in een ruimte tussen de 5 en 20 graden Celsius.  

Accu's hebben namelijk hun kwetsbaarheden, waarvan extreme kou en hitte de grootste vijanden zijn. Om deze gevaren te vermijden, is het raadzaam om de accu's niet langdurig in een extreem koude of hete omgeving te laten staan. Het vermijden van hogere en lagere temperaturen draagt bij aan de stabiliteit en prestatie van je accu.

Berg je accu nooit leeg op. Wij adviseren om de accu zo snel mogelijk op te laden als deze leeg is. De beste bewaar-lading voor de accu is bij een lading waarbij drie tot vijf LED’s branden. Iedere accu loopt na verloop van tijd wel leeg, ook als je de fiets niet gebruikt.

Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een accu die leeg is en niet wordt opgeladen kan door zelfontlading een diepteontlading krijgen en hierdoor defect raken. Zorg dus dat je de accu op tijd oplaadt, ook als je de fiets (een tijdje) niet gebruikt. 

Ga naar: Dieptontlading accu